IJzerraaf - Julie Kagawa

Nu ik de eerste twee delen van de IJzerkoning opnieuw gelezen heb, uiteraard vergezeld met het muziekstuk van Mendelssohn, wilde ik zo snel mogelijk IJzerraaf lezen. Ik vroeg me af of dit boek, dat tien jaar na de originele serie geschreven is, dezelfde werking op mijn fantasie-gevoeligheid zou hebben. Bovendien intrigeerde het perspectief me, want dit maal zou ik in het hoofd kruipen van Robin Goodfellow, of Puck, de beroemde dienaar van Oberon, onruststoker en grappenmaker en stammend uit de mythologie. 

Robin Goodfellow. Puck. Gehate en geliefde schelm, grappenmaker, raaf… en de rechterhand en nar van koning Oberon uit Een Midzomernachtdroom. Er doen de wildste verhalen over hem de ronde, maar in De IJzerraaf vertelt hij eindelijk zijn eigen verhaal.

Er is iets gaande in Nevernever. Puck hoort de geruchten voor het eerst op de goblinmarkt, waar een oude vriend zijn hulp inroept. Wanneer hij erachter komt wat er door de onverschilligheid van de mensen ten opzichte van de natuur is wakker gemaakt, weet hij dat hij onmiddellijk in actie moet komen. Samen met oude en nieuwe vrienden neemt hij het op tegen een vijand die zo machtig is, dat die al het leven in de sterfelijke én onsterfelijke wereld bedreigt…

Ik werd vrijwel direct weer gezogen in de wereld van de fae door de sterke worldbuilding van Kagawa. De auteur heeft een enorme fantasie en laat de lezer in een zeer beeldende wijze hiervan meegenieten. Ondanks dat ze al twee series geschreven heeft die zich in deze wereld afspelen, voelt het verhaal niet als het uitmelken, maar juist als het uitbreiden van een boeiende fantasiewereld die mij als ervaren bezoekster nog altijd doet verbazen. 

Verder is het boek ook goed leesbaar zonder eerdere ervaring, doordat Kagawa hier en daar een terugblik of samenvatting geeft van wat er in de voorgaande jaren (en dus boeken) gebeurd is. Fijn als het verhaal weggezakt is, maar hierdoor ook leesbaar voor hen die Nimmernimmer nog nooit bezocht hebben. Tegelijkertijd is er voor de ervaren lezer ook genoeg te ontdekkken: naast de introductie van nieuwe magische elementen, duiken we met Puck de diepte in van zijn verleden en zijn binnenwereld. De hoofdstukken vinden namelijk afwisselend plaats in zijn verleden vóór de IJzerkoning en het heden. We leren veel over wat er achter zijn grappenmakerige houding schuilgaat en geeft ons inkijkjes in hoe gebeurtenissen mensen doen veranderen, en hoe het is om te worstelen met een tweestrijd tussen verschillende maskers in een persoon. 

Verder komen ook de andere, bekende en nieuwe, personages ruimschoots aan bod, al blijven deze allemaal meer aan de oppervlakte. Toch maakt Kagawa thematiek als loyaliteit en vriendschap, maar ook het denken in in- en outgroupen (wie hoort bij wie) erg duidelijk in de dialogen die in het boek verweven zijn. 

Tot slot zit de verhaallijn zelf sterk in elkaar, door een duidelijke spanningsopbouw met een rustig begin. Zo kunnen de lezers (weer) landen in Nimmernimmer, voor ze bestookt worden met alle actie en sensatie die volgt. Want bovenal bevat de IJzerraaf veel actiescènes, die uitmonden in een spannende cliffhanger. Gecombineerd met het vlijmscherpe sarcasme van Robin Goodfellow nodigt dit boek uit tot meer. Ik kan niet wachten tot de volgende halte van de Iron Fey.

Een voorproefje kun je vinden op de site van de uitgeverij.

Titel: IJzerraaf
Auteur: Julie Kagawa
Uitgeverij: Harper Collins (2021)
Bladzijden: 432
ISBN: 9789402707342

Reacties

  1. En welk muziekstuk hoort hierbij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou zeggen, de finale, gezien daar de beroemde speech van Puck mee samen valt

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts