Reread: Iron Fae series - Julie Kagawa

Niet alleen vampieren, weerwolven, of magische krachten spelen een rol in young-adult fantasy, ook feeën (of zoals de Engelse term luidt: Fae) zijn bijzondere mythologische wezens die op hun retour in de populairteit zijn. Gelukkig maar, want de Ierse folklore rondom de fae zijn minstens zo interessant en echt niet zo zoetjes als de Droomvlucht van de Efteling doet voorkomen. Ruim 10 jaar geleden was dit een reden voor Julie Kagawa om een serie (The Iron Fey) te wijden aan deze figuren, gebaseerd op de Shakespiraanse komedie Midzomernachtsdroom, in combinatie met ondere elementen uit Alice in Wonderland. Volgende week komt een nieuw boek in de wereld van deze serie uit, de IJzerraaf, en ik besloot in ieder geval deel 1 te herlezen.


De magische wereld, Nimmernimmer, wordt bewoond door figuren ontstaan uit de dromen en fantasieën van mensen. Langzaam vindt er hier verval plaats, door het ongeloof van de mensheid, en door ijzer, voortkomend uit het groeiend vertrouwen en geloof in technologie en wetenschap. Ondertussen ontdekt in onze wereld de 16-jarige Megan dat haar broertje ontvoerd is door fae, dat haar beste vriend ook geen mens is en dat ze daarnaast de dochter is van de elfenkoning Oberon. Ze is dus half-mens en half-fee, en daarmee bestand tegen de gevaarlijke magie van de ijzerfae. In haar reis door Nimmernimmer ontmoet ze nieuwe vrienden, zoals de pratende kat Grimalkin en de aantrekkelijke, mysterieuze prins Ash. Een reis door de wereld van de Fae is echter niet zonder gevaren, want van alle kanten wordt ze belaagd door een variatie aan vreemde wezens. 
De storybuilding van de serie is echt geweldig. De combinatie van de klassieke verhalen, gegoten in een modern jasje en met toegevoegde nieuwe elementen, maakt dat je zo gezogen wordt in Nimmernimmer. Kagawa laat de wereld door gebruik van uitgebreide omschrijvingen volledig voor je ogen verschijnen, wat een filmische ervaring geeft. We lezen het eerste boek vanuit het perspectief van Megan, en kunnen zo met haar de wondere wereld ontdekken.
Daarnaast zijn de personages goed uitgewerkt. Megan is een meisje dat zich gedurende het eerste verhaal, maar helemaal gedurende de gehele serie, zich absoluut ontwikkeld naar een dapper hoofdpersonage met het hart op de juiste plek. Verder hebben we Puck, de beroemde fee uit Midzomernachtsdroom die in de Iron Fae een eigen verhaal, karakter en achtergrond krijgt. Geregeld maakt hij me aan het lachen en behoudt hij daarmee ook de kenmerken van het oorspronkelijke personage. Tot slot is Ash, de winterprins, onze derde hoofdpersonage in de reeks, en precies de soort ´stoere jongen, klein hartje´ waar ik dol op ben: eveneens met een uitgediepte achtergrond. Voor fans van romantiek is ook voldoende om over te zwijmelen, maar gelukkig heeft dit niet de overhand door de combinatie met de vele acties en spanning gedurende het verhaallijn. De (terugkerende) bijfiguren hebben bovendien allemaal een eigen persoonlijkheid en brengen zo nog meer kleur aan in het verhaal.
Tot slot, en dat ben ik alleen maar meer gaan waarderen in mijn reread, vind ik het idee rondom de ijzerfee echt heel intrigerend. Hoewel ik wetenschappelijk ingesteld ben, besef ik me ten zeerste dat dit nooit alle waarheid in handen heeft en het een gevaar kan zijn voor de fantasie om altijd alles te willen te vangen in cijfers of moleculen. En dat is jammer, want uit onderzoek blijkt ( ;) ) dat sprookjes kinderen helpen bij het collectief ontwikkelen van emotieregulatie. Sluit dus vooral je sociale media even af om je onder te dompelen in de IJzerkoning en de andere delen van de Iron Fey.

Titels: 
Serie 1: De IJzerkoning, IJzerprinses, IJzerkoningin, IJzerprins
Spin off: Verloren Prins, Duistere Fae en IJzerstrijder.
Novella´s: IJzerlegendes
Auteur: Julie Kagawa


Reacties

  1. https://www.youtube.com/watch?v=614ew5HY8vM&ab_channel=RussianPhilharmonic-MoscowCitySymphony

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts