Geythorn - Bernand Timmer

Bij het zien van de prachtige omslag, en de onderstaande flaptekst, nam ik dit boek direct mee uit de minibieb. En zoals een actiethriller met moordzaken betaamt, verrast dit boek absoluut. Helaas niet in positieve zin.

                              

Op een mooie zomerdag wordt een bekende bewoner als vermist opgegeven. Zijn bootje wordt teruggevonden in het nabij gelegen natuurgebied. De politie gaat in eerste instantie niet uit van een misdrijf. Wanneer privédetective Ben Stil wordt ingeschakeld, krijgt deze zaak al gauw een andere wending. Wat hebben de anonieme ansichtkaarten en een schimmige investeringsmaatschappij op Curaçao hier mee te maken? Als een reeks van gruwelijkheden volgt, komt onder de bewoners van dit dorp een diep duister verleden tot leven.

Klinkt allemaal reuze-spannend, maar daar hield het voor mij helaas dan ook op. Het plot was een prima idee, de dader onverwacht en de setting, het pittoreske Giethoorn, paste goed bij het verhaal. Het concept rondom de flagellanten, als eerste bewoners van het dorpje, en andere gegeven feiten rondom moordzaken waren eveneens een goed uitgangspunt. Helaas bleef het hier bij.

De feitenstroom voelde regelmatig te geforceerd, en de spanning zakte weg, doordat de auteur te snel van moment naar moment sprong. Bovendien is het boek doorspekt met slordige grammaticale fouten en doen de afkortingen van OVJ en BOA´s het boek geen goed. Afkortingen gebruik je in een (politie)rapportage; niet in een thriller.

Tot overmaat van ramp missen eigenlijk alle personages diepgang, en is het tot overmaat van ramp een vrij vrouw-onvriendelijk boek. Al in de eerste 100 bladzijden las ik drie maal een zeer gedetailleerde seksscène, waarbij de vrouw in een onderdanige rol gedrukt werd, en in twee hiervan sprake was van grof seksueel misbruik. Een triggerwarning was gepast geweest. Dat alle vrouwen in het boek vervolgens vlakke figuren blijven, maakt het hele concept nog erger. Bovendien wordt over een bepaalde psychiatrische aandoening teruggeschopt in het stigmatiserende verdomhoekje waar ze al jaren had gezeten, en naar mijn idee met symptomen die doorgaans niet eens voorkomen bij de genoemde diagnose.

Mocht de schrijver de serie vervolgen, dan roep ik hem bij dezen op om de sequels met meer aandacht te schrijven. Allereerst rondom gevoelige thema´s die mentale schade kunnen veroorzaken, en voor de esthetische kant ook aan de schrijf- en stijlfouten.

Titel: Geythorn
Auteur: Bernand Timmer
Uitgeverij: Parrabel (2020)
ISBN: 9789083039701

Reacties

Populaire posts