Channel Kindness

In 2012 werd de stichting Born this Way opgericht door Lady Gaga, samen met haar moeder Cynthia Germanotta. Born this Way richt zich op de mentale gezondheid van jongvolwassenen en het creëren van een kind, vriendelijke, wereld, door middel van het aanbieden van een platform waarop ze hun emoties kunnen delen, stigma´s uit te roeien en te inspireren. Zo is er ieder jaar in september de actie #BeKind21, waarbij deelnemers worden opgeroepen van 1 t/m 21 september dagelijks een klein gebaar van vriendelijkheid te vertonen. In Channel Kindness zijn 50 van deze verhalen gebundeld, met in elk verhaal, geschreven door een diversiteit aan verslaggevers. 



Iedereen kan de wereld een beetje kinder, vriendelijker, maken, zo klinkt de boodschap uit elk van de verhalen. Van een vrouw die de koffie voor een vreemde betaalde bij de Starbucks, en zo diens dag een positievere wending gaf, tot aan het aanwakkeren van openheid over de prijs voor menstruele hygiëne en stichtingen die mensen opgericht hebben voor het helpen van de armen, het geven van een stem aan minderheden of het doorbreken van taboes. In 50 verhalen wordt het tastbaar hoe ieder persoon, in grote of kleine zin, iets kan betekenen voor het verbeteren van de wereld.  

"Kindness costs nothing... but it's priceless." - Lady Gaga

Hoewel Lady Gaga´s naam pontifocaal op de kaft staat, is dit geen boek óver haar. De introductie, waarin ze deelt over haar eigen worstelingen met het leven wel, maar verder is het een boek over diverse mensen, elk met hun eigen verhaal. Het is daardoor niet alleen een boek voor fans van haar als persoon, maar kan zeker gelezen worden door een veel breder publiek. Elk verhaal is aan het einde wel voorzien van een persoonlijke notitie van Gaga, die een reflectie werpt en dikwijls een aanvullende bron waar de lezers meer kunnen lezen voor meer informatie of hulp. Eveneens staat er een bronnenlijst achterin, waar dit samengevoegd is. Op deze manier wordt het boek niet alleen informatief, maar ook een tastbaar handvat voor wie dat nodig heeft, of juist concreet meer wil leren.



Ik vond het boek erg inspirerend, voor iedereen is er wel een verhaal dat het meest zal aanspreken en herkenning geeft en geeft ideeën over hoe je als persoon een steentje kan bijdragen aan een mooiere wereld. Of dit nu direct is, via vrijwilligerswerk of een individuele actie, of indirect via donatie, in Channel Kindness komt vooral naar voren dat het geen enorme protestacties of bedragen vergt om iets te kunnen doen. Zeker in de huidige crisis is het soms lastig om de positiviteit in de wereld te blijven zien en wat mij betreft is het dan ook een aanrader om in ieder geval een paar verhalen te lezen uit Channel Kindness.

Alle verhalen in het boek zijn opgeschreven door jonge verslaggevers, die makkelijk weglezen, maar tegelijkertijd wel de emotionele essentie raken die ze als doel hebben. Echter leest de lay-out van het boek niet altijd even prettig. Het oogt als een magazine, of blog, wat de leesbaarheid niet bevordert. De structuur was bij sommige verhalen even zoeken, wat een rommelig effect gaf. Daarnaast kan het voelen als herhaling, als een lezer het boek achtereen zou lezen. Immers lopen alle verhalen goed af en geven ze soms via dezelfde wegen betekenis aan de wereld. 50 van deze verhalen kunnen overweldigen, blijven niet hangen, als een lezer van kaft tot kaft de inhoud wil verslinden. 

Al met het al raad ik het boek, ondanks de vormgeving, zeker aan.  Mijn advies is om het langzaam te lezen, bij het gelezen stuk stil te staan en het dan weer opzij te legggen. Wellicht een goede toonaangever om de dag mee te beginnen. Een boek om te lezen wanneer het leven zwaar voelt en de wereld bar en boos, en om dan weer te beseffen dat een vriendelijkere wereld met ons begint.




Reacties

Een reactie posten

Populaire posts