De Katharinacode- Jørn Lier Horst

Guur weer nodigt uit tot thrillers, met name in Scandinavische setting. Moordzaken, in combinatie met sociale problematiek, neergezet in veelal de duistere Zweedse bossen of uitgestorven dorpjes. De lezer volgt meestal een politie-agent, die ook met zijn of haar persoonlijke problemen worstelt. Meestal omgeschreven met een intelligent plot en karaktergroei, is het niet gek om te bedenken dat al in de jaren 60 de Scandinavische thriller als geaccepteerde guilty-pleasure gezien werd. Niet gek dat ik best blij werd toen ik De Katharinacode won via Hebban. 



De Katharinacode is het twaalfde boek over de detective William Wisting, maar zoals bij veel detectiveseries, is het een rond en losstaand verhaal. Wel volgen op dit boek drie andere boeken, elk concentrerend op een onopgeloste moordzaak. Horst, zelf voormalig rechercheur, basseerde dit boek op een eigen ervaring.  
 
We volgen in dit boek de zaak rondom Katharina Haugen, die 24 jaar geleden vermist werd. Ieder jaar, op de dag van haar verdwijning, heeft Wisting de traditie om haar dossier opnieuw in te zien, op zoek naar het missende puzzelstukje. Katharina heeft namelijk een soort code achtergelaten, die tot op heden nog niet ontcijfert is, en het blijft Wisting bezighouden. Hiernaast bezoekt hij traditiegetrouw haar achtergelaten echtgenoot Martin, waarmee ondertussen een goede verstandshouding is ontstaan. Wanneer Wisting ook dit jaar hem weer wil opzoeken, blijkt Martin spoorloos verdwenen. Op dezelfde dag ontmoet Wisting de rechecheur Stiller, die een verband lijkt te hebben gevonden tussen de verdwijning van Katharina en een andere onopgeloste verdwijning. Hij heeft zelfs vermoedens omtrent Martin, Katharina´s man..

Verder was er de code. Dat geheimzinnige papier dat op de keukentafel had gelegen, De Landelijke Recherche beschikte over een kopie en hij had er al uren op gestudeerd. Een soort patroon met verschillende combinaties van getallen en een kruis.

Tot ik dit boek won, had ik nog nooit wat opgepakt van Jørn Lier Horst, en ontdekte ook pas op dat moment dat het onderdeel was van een langere serie. Zoals bij veel detectiveseries verwachtte ik dat het mij eigenlijk weinig in de weg zou zitten, en daarin had ik gelijk. Het boek is goed te volgen, ook zonder kennis van de overige boeken en is een volledig rond verhaal. Wel vroeg ik mij soms dingen af rondom het verleden en eerdere ontwikkeling van de hoofdpersoon, wat ongetwijfeld in één van de eerdere delen naar voren gekomen is. 

Desalniettemin heb ik genoten van de omschrijvingen van de personages in het boek. Zowel de hoofdpersoon, die vooral een emotioneel stabiel persoon met veel werklust is, als bij de nieuw geïntroduceerde Stiller. Deze krijgt, naast een vrij uitgebreide introductie, ook een staartje met een verborgen verleden. Daar waar in gewone thrillers de inspecteurs alleen functioneel lijken, zorgt Horst voor ronde karakters, met veel oog voor hun achtergrond. Zo lezen we ook veel over de hechte band tussen de verdwenen Marin en Wistin. Opvallend is ook dat Wisting zelf vrij is alleen in zijn soort: niet vaak is de hoofdpersoon in scandithrillers een Jan Modaal, zonder eigen verborgen agenda, middelengebruik of schandalig verleden. 

Naast sterke karakters, vind je in de Katharinecode ook een boek vol opbouwende spanning, maar vooral in onderhuidse en psychologische vorm. Bloederige tafeleren, schietpartijen of achtervolgingen leiden je niet richting de dader, maar aanwijzingen en enorm veel details over hoe de beide inspecteurs hun zoektocht vervolgen. De achtergrond van de schrijver is hierin duidelijk zichtbaar, en dat waardeerde ik wel. Echter zorgt deze uitgebreide omschrijvingen ook voor een remming in het verhaal, maar wanneer je juist gericht bent op realistische thrillers en karaktergestuurde boeken, is de Katharinacode een aanrader. Lees haar bedachtzaam, tijdens koude dagen en met een goede mok sterke koffie, want de Scandinavische koffiecultuur wordt niet onopgemerkt gelaten.

Titel: De Katharinacode
Auteur: Jørn Lier Horst
Uitgeverij: AW Bruna (2020)
Bladzijden: 400
ISBN: 978 94 005 1265 8

Reacties

  1. Goede recensie. Misschien moet je er Gevalia koffie bij drinken: https://www.kaffekapslen.nl/artikel/gevalia

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts