De Onsterfelijken - Cloë Benjamin

 Men zegt dat je een boek niet om de omslag mag beoordelen, maar ik beken dat ik mij daar absoluut schuldig aan maak. Verscholen in een hoekje met tweedehands boeken trof ik, hurkend onder het tafelblad,  een esthetisch pareltje, die nog een paar maanden smachtend naar me keek vanaf de stapel. Toen ik het uitgelezen had, verzuchtte ik eigenlijk vooral dat ik het eerder had willen lezen. Soms is het helemaal niet verkeerd om af te gaan op een prachtige kaft, en kan de inhoud overeenstemmen met je verwachtingen. Ik wil je wel op het hart drukken om desondanks ook af te blijven gaan op de zwarte schaapjes in het boekenschap.



New York, 1969. De broers en zussen Gold – vier adolescenten op de grens van volwassenheid – krijgen van een helderziende hun sterfdatum te horen. De voorspelling heeft grote gevolgen voor hen in de vijftig jaar die volgen en ieder van hen probeert op eigen wijze het lot te bezweren: Oogappel Simon vlucht naar de westkust, op zoek naar de liefde in het San Francisco van de jaren tachtig. De dromerige Klara wordt illusionist in Las Vegas, geobsedeerd door de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Oudste zoon Daniel zoekt naar zekerheid als legerarts in de jaren na 9/11, hopend het lot te kunnen bezweren. En Varya, de intelligente van het stel, werpt zich op de wetenschap en probeert de grenzen van onsterfelijkheid te breken.

De opbouw van het boek alleen al is ontzettend bijzonder. Na het proloog volgen er vier tijdsperioden, van de jaren 70 tot nu. In elk van de vier perioden volg je één van de kinderen Gold intensief, waardoor je op een bijzondere manier de vier karakters goed leert kennen en hoe zijn of haar relatie t.o.v. de rest van het gezin is. Diverse situaties worden zo vanuit een andere invalshoek benaderd, waardoor je echt in het verhaal kruipt en de personages gaan leven. De hoofdpersonages zijn stuk voor stuk uniek, en gaan op een andere manier om met de te horen gekregen sterfdatum. 
Cloë Benjamin brengt op deze manier ook een filosofisch vraagstuk in beeld. Wat als jij van te voren wist wanneer je zou sterven? Zou je andere keuzes maken in het leven, alles doen wat God verboden heeft, of er tegen vechten?  Maar vooral ook: zou je het als mens überhaupt wel willen weten, ook als je al spoedig en op zeer jonge leeftijd zou gaan?
Een ander bijzonder aspect in de Onsterfelijken is de familiesetting. De kinderen Gold groeien namelijk op bij ouders met diverse etnische en religieuze achtergronden. Vooral de Joodse achtergrond komt sterk naar voren, waarbij de lezer een inkijkje krijgt in de traditionele gebruiken en terminologie. Een sterk pluspunt, want pluriformiteit is niet altijd te vinden in de literatuur. 
De schrijfstijl van Cloë Benjamin is daarnaast ontzettend beeldend, waardoor het verhaal tot leven komt, maar ook krijgt ieder karakter een eigen intonatie. De realistische benadering van de ene hoofdpersonage en de wanhopige tonen van de ander, zorgen voor een afwisselende leeservaring, met een bontgekleurde groep mensen hieromheen, die ook weer allemaal passen bij één van de vier delen. 
Ondanks het feit dat de Onsterfelijken gaat over iets wat, waarschijnlijk, nooit zou kunnen, wordt het geheel erg realistisch weergezet en laat het je nog dagenlang nadenken over de vergangenheid van het leven, maar ook de (on)maakbaarheid ervan. In mijn visie een aanrader voor de tijd waarin we nu leven, waarin we meer dan ooit beseffen dat niet alles binnen ons eigen controle ligt.

Titel: De onsterfelijken
Auteur: Cloë Benjamin
Uitgeverij: Meulenhoff (2019)
Bladzijden: 367
ISBN: 9789029092739


Reacties

  1. En nou nog jouw antwoord op die vraag. Om met de Protestantse lezing te spreken: is een goed leven ook een perfect leven?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts