Koud als Sneeuw - Gena Showalter

In de nieuwe Young Adult serie ´Forrest of Good and Evil´ volgen we de 16-jarige Everly Morrow die een ogenschijnlijk normaal leven leidt, op haar bijzondere gave om te kunnen communiceren met spiegels na dan. Haar leven neemt een wending van 360 graden wanneer ze ontdekt dat ze de dochter blijkt van een koningin uit Enchantia, en zowel zij als haar zus een hoofdrol blijken te spelen in de Grimm-klassieker Sneeuwwitje en de boze heks. De overtuiging heerst dat Everly de boze koningin is, en ze vertrekt naar het sprookjesrijk om haar bestemming te vinden. Tijdens haar avontuur ontmoet ze andere figuren uit het sprookje, al lijkt het niet altijd een hapklaar antwoord te zijn wie welke rol zal spelen. Zo lijkt ze te worden aangetrokken door Prince Charming, Ondanks de voorspelling die haar als Boze Koningin bestempelt, ontluikt zich een zoektocht naar haar ware identiteit en een strijd tussen goed en kwaad, ook in haar zelf. Want staat haar lotsbestemming vast of kan Everly het tij nog keren?


Van dit boek heb ik vooral ontzettend genoten. Al bij de inleiding, waarbij de magische wereld en achtergrond van de hoofdpersonen geschapen wordt, werd ik volledig in het verhaal gezogen. Het voelde gewoon aan als een Grimm, en voor die broers heb ik toch een zwakte. De omschrijvingen van Enchantia, compleet met een landkaart zorgen ervoor dat je je in die wereld waant. Het landschap is dan ook ontzettend divers, met allemaal verschillende kenmerken en magische elementen. Daarnaast kom je eigenlijk alle klassieke sprookjesfiguren tegen, waardoor je helemaal ondergedompeld wordt in het duistere sprookjeswonderland. Ieder hoofdstuk begint ook met een klein rijmpje, verwijzend naar de klassieke sprookjes. Wat een details!

Verder gebeurt er in de verhaallijn veel, met interessante plotwendingen, waardoor de spanning hoog is en je niet na een hoofdstuk wilt stoppen. Daarentegen kan het begin wat langdradig aanvoelen, door de hoeveelheid aan informatie die Gena Showalter gebruikt voor het creëren van de wereld.

Naast het bouwen van een wereld, laat Gena ook een gevoel voor karakterontwikking zien. Tijdens het verhaal is het namelijk onduidelijk welk personage uit het sprookje vertolkt wordt door de personages in Koud als Sneeuw. Alle figuren zijn zich wel bewust van het feit dat ze uit een sprookje stammen, maar iedereen lijkt wel iets weg te hebben van de Boze Koningin. Everly is snibbig, maar ook strijdvaardig voor haar familie. We volgen gedurende het boek de gebeurtenissen door haar ogen, waardoor haar acties in perspectief geplaatst kunnen worden, en ze duidelijk een rond karakter met diverse lagen is. En bij haar karakter blijft die diepgang niet, want ook bij de andere personages kun je meerdere dimensies ontdekken, maar blijven ze wel consistent en uniek.

"Hoe gelukkig mensen soms ook leken, ook zij hadden hun smart. Onder onze huid zijn we allemaal hetzelfde en vechten we allemaal voor dat kleine beetje geluk in deze ongelukkige wereld."


Dit alles draagt ook bij aan de belangrijke thema´s die in het boek voorbij komen, en tot mijn vreugde, niet alleen op de achtergrond. Gedurende de spanning en het proberen te ontcijferen wie nu eigenlijk de echte Boze Koningin is, wordt je bewust aan het denken gezet over thema´s als determinisme en ethiek. Staat je lotbestemming al vast, of is er een mogelijkheid tot vrije wil? En is het vertonen van ´fout´ gedrag inherent slecht indien dit wel met de juiste intenties gebeurd? Mooie vragen, waardoor het boek voor mij nog een staartje had.

Ondertussen wacht ik met smart op het tweede deel. Voor de liefhebbers van sprookjes, goed-uitgewerkte fantasiewerelden met veel spanning, romantiek én filosofie een absolute aanrader.


Titel: Koud als Sneeuw
Auteur: Gena Showalter
Bladzijden: 608
ISBN: 9789402705935
Uitgeverij: Harper Collins (2020)

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts