The White Princess- Philippa Gregory



The White Princess is het vijfde boek in de Cousin´s war- serie van Philippa Gregory, dat zich afspeelt tijdens de Rozenoorlogen (1455-1485) en telkens een andere vrouw als perspectief neemt. 

We volgen in dit deel het verhaal van Elizabeth Tudor, de dochter van Elizabeth Woodville -The White Queen- en later de echtgenote van Henry VII, vanaf het moment dat Henry Richard III heeft gedood. Bij het huwelijk komt de oorlog eigenlijk tot een einde door het samenvoegen van de beide huizen. Desondanks zijn er nog steeds veel onderliggende spanningen bij beide families, maar ook tussen de gehuwden, want het huwelijk is voor hen bepaald. Ondertussen is het nog steeds een mysterie wat er met de prinsjes in de toren is gebeurd en moet Elizabeth keuzes maken tussen haar herkomst (York) en de naam onder wie haar kinderen geboren worden (Tudor).

Elizabeth is, in tegenstelling tot de andere 4 vrouwelijke hoofdpersonages van de serie, geen krachtige en onafhankelijke vrouw, wat gedurende het boek steeds meer toeneemt. Ze wordt steeds afhankelijker en heeft gebrek aan kennis over wat er zich daadwerkelijk afspeelt om haar heen. De hoeveelheid keren dat ze ´I don´t know´ zegt, is ontelbaar en ze wordt vooral geleefd. Ze leidt een lastig leven en past totaal niet bij de intriges en drama dat bij het hofleven hoort, wat bij mij sympathie opwekt, maar het boek ook minder spannend en bewogen maakt dan de andere delen.
Henry is ook geen spannende koning, door het ontbreken van een moordlustig of extreem overspelerige karakter, wat andere koningen vaak wel hadden. Hij lijkt ook vooral het leven te leiden dat zijn moeder voor hem heeft uitgestippeld, tot aan het bezwangeren van Elizabeth aan toe. Tijdens zijn  regeerperiode wordt hij steeds meer paranoïde over zijn positie voor de troon, eventuele verraders en zelfs naar zijn vrouw. Ze hebben geen liefdeshuwelijk, maar gedurende het verhaal groeit wel een sterke affectie over en weer- iets wat overigens daadwerkelijk over de twee bekend staat. 

De schrijfstijl van Philippa Gregory is erg fijn, ze neemt je echt mee terug in de geschiedenis op een beeldende manier en heeft duidelijk haar onderzoek naar de personages gedaan. Echter maakt ze er wel echt fictie van en zijn veel dingen in de boeken ook aangedikt verzonnen of gebaseerd op geruchten. Aangezien ik weinig heb geleerd over deze periode, woekert het mijn interesse juist aan en ben ik veel artikelen gaan lezen om het echte verhaal te achterhalen. Een interessant gegeven is dat de kroning van Henry VII werd uitgesteld omdat een onbekende ernstige epidemie was komen opzetten, the sweating illness, waarbij mensen dikwijls na 18 uur al het loodje legden. Bij de kroning zouden teveel mensen bijeen zijn, een maatregel die we in de huidige tijd beter begrijpen dan ooit.

Al met al vond ik het boek de moeite waard, vooral omdat het best een kunst is een boek te maken over twee personages die sowieso ondergesneeuwd worden door de verhalen over Edward IV (de vader van Elizabeth) of hun zoon, Henry VIII. Het verhaal omvat minder spannende gebeurtenissen dan de andere delen en Elizabeth oogt een beetje zwak. Toch weet Gregory weer het vorstelijke (dagelijkse) leven van die tijd mooi neer te zetten en ik kijk uit naar het non-fictie boek ´The women of the Cousin´s war´

Aanrader: voor liefhebbers van historische fictie of kostuumdrama´s. Het advies is daarbij wel om eerst The White Queen te lezen.


ISBN: 9781451626100


Reacties

Populaire posts